Om Kambodsja

Det er noe magisk med dette sjarmerende, men dog forvirrende, kongeriket som nærmest kaster en forbannelse over sine besøkende.

I Kambodsja kolliderer eldgamle og moderne verdener og skaper et autentisk eventyr.

Et imperium av templer

Kambodsja, slik vi kjenner det i dag, er ‘etterfølgeren’ til det mektige Khmer-imperiet, som under den Angkoriske periode hersket over mye av det som i dag er Laos, Thailand og Vietnam. Levningene av dette riket kan man se i de fantastiske templene i Angkor, og dette er monumenter som står i en helt egen divisjon både når det gjelder skala og storhet i hele Sørøst-Asia.

Reisendes første glimt med Angkor Vat, det ultimate uttrykket over Khmerrikets storhet, er sublimt og kan kun matches av noen få andre attraksjoner på jorden – og da snakker vi Machu Picchu eller oldtidsbyen Petra.

Phnom Penh
Phnom Penh i Kambodsja

Den urbane scenen

Kambodsja er så utrolig mye mer enn bare sine enestående og berømte templer, og man kan virkelig bli overrasket over de sofistikerte urbane områdene landet kan by på. Den kaotiske men karismatiske hovedstaden Phnom Penh er en revilatisert by som høster applaus for sin overdådige beliggenhet ved elven, sin kulturelle renessanse og den verdenskjente spise- og vinkulturen helt i toppklassen. Den andre byen, Siem Reap, med sine kosmopolitiske kafeer og varierte uteliv er faktisk like verdt et besøk som de nærliggende ikoniske templene. Den fremadstormende byen Battambang, som minner om Siem Reap før masseturismen slo til, kan sjarmere fletta av alle og enhver med sin grasiøse franske arkitektur og scenen for samtidskunst.

Noe annet som også virkelig er verdt å få med seg er rytmen i det rurale livet og landskapet med blendene risåkre og svaiende sukkerpalmer på landsbygda i Kambodsja. Sørkysten er spekket med tropiske øyer med spredte og små fiskerlandsbyer. Inni landet ligger Kardemommefjellene; er en del av en enorm tropisk villmark som er et hjem for et omfattende dyreliv og en inngangsport til den voksende økoturismen og de eventyrene den representerer.

Den mektige Mekongelven skjærer gjennom landet og er hjemmet til noen av regionens aller siste ferskvannsdelfiner. I nordøst er landet noe for seg selv, og det ville og fjellpregede landskapet er hjemmet til Kambodsjas etniske minoriteter og en overflot av naturlige attraksjoner og dyreliv.

Den kambodsjanske ånden!

Røde Khmer henrettelse massegrav
Khmer-folket har hatt et helvete på jord, men har tross dette bevart sin fantastiske væremåte!

Selv om landet har det åttende underverket stående i bakgården sin er landets egentlige skatt folket som bor der. Khmerene har vært i helvete og tilbake igjen, bokstavelig talt, og har kjempet seg gjennom år med blodsutgytelse, fattigdom og politisk ustabilitet. Takket være en uknuselig vilje og ånd, samt en smittende optimisme, har de kommet seg gjennom alt dette med smilene inntakt. Ingen besøkende forlater landet uten beundring og kjærlighet for innbyggerne i dette gåtefulle kongedømmet!

Se denne flotte filmen om Kambodsja og landets historie