Bak nyhetene 2011

August (19 nyheter)

16. august 2011: Vietnamesiske kvinner og menneskehandel

Kinas ujevne befolkningssammensetning påvirker ikke bare landets egen befolkning, men har bidratt til å forverre menneskehandelen i hele regionen. Vietnam er blant landene som opplever mange bortføringer koblet til kvinneunderskuddet i Kina.

Land: Kina og Vietnam
16. august 2011: Malaysias regjering vurderer å endre landets valgsystem

De store, politiske demonstrasjonene i Kuala Lumpur i juli har ledet til at Malaysias regjering nå uttaler at de vurderer å endre landets valgsystem før neste nasjonalvalg. ”Som en demokratisk nasjon bør vi løse uenighetene våre i parlamentet, ikke i gatene” sier statsminister Najid Razak.

Land: Malaysia
16. august 2011: Demonstrasjoner mot korrupsjon i India

Aktivisten Anna Hazare, ”Den nye Gandhi”, har fått mye internasjonal oppmerksomhet denne uken etter arrestasjonen, demonstrasjonene og løslatelsen. Hazare sultestreiker for å demonstrere mot den politiske korrupsjonen i India

Land: India
17. august 2011: Kinas myndigheter stenger ulovlige migrantskoler

I disse dager er det skolestart for mange, men i Beijing truer myndighetene med å legge ned ulovlige migrantskoler, og en rekke migrantbarn vil ikke ha noen skole å vende tilbake til etter sommeren.

Land: Kina
19. august 2011: Aung San Suu Kyi møtte Burmas president

Aung San Suu Kyi møtte fredag 19. august Burmas president, Thein Sein, for første gang, i den nye hovedstaden Naypyidaw.

Land: Burma
19. august 2011: Anna Hazare har Indias middelklasse i ryggen

Indias middelklasse har sittet stille de siste tiårene. Nå tar de til gatene for å støtte aktivisten Anna Hazares kamp mot korrupsjonen som preger alle deler av Indias samfunnsliv.

Land: India
20. august 2011: Aung San Suu Kyi og Burmas fremtid

Aung San Suu Kyi har uttrykt tilfredshet med sitt besøk til den nye hovedstaden i Burma, Naypyidaw, der hun møtte landets nye president, Thein Sein. Hun uttrykker også tilfredshet over å ha møtte FNs spesialrapportør for menneskerettigheter, Tomas Ojea Quintana. Burmas politiske fremtid forblir derimot usikker.

Land: Burma
20. august 2011: Misnøye blant Kinas middelklasse

Reaksjonene har vært sterke i Kina etter ulykken med høyhastighetstoget i juli, og Kinas myndigheter har måttet tåle mye kritikk fra sine landsmenn, spesielt gjennom internettinnlegg fra Kinas stadig økende middelklasse. Er den kinesiske middelklassen villig til å bringe sin politiske aktivitet fra den virituelle verden og ut i den reelle?

Land: Kina
25. august 2011: Kim Jong Il besøker Russland

Kim Jong Il er på et uvanlig åpent utenlandsbesøk hos naboen Russland.

25. august 2011: Sri Lanka opphever unntakstilstand

Sri Lankas president Rajapaksa opphever offisielt landets unntakstilstand, etter press fra blant annet India og vestlige land.

Land: Sri Lanka
25. august 2011: Kina reagerer på Afrika-kritikk

Sultkatastrofen på Afrikas Horn preger naturligvis det internasjonale nyhetsbildet denne uken. Blant annet Kina har blitt kritisert for å kjøpe opp og kontrollere for store deler av landbruket på kontinentet. Ikke uventet reagerer Kina kraftig på denne kritikken utenfra.

Land: Kina
26. august 2011: Japans statsminister går av

Japans statsminister Naoto Kan trekker seg fra sin stilling etter dalende popularitet i de vanskelige tidene etter Fukushima. Han føyer seg dermed inn i rekken av statsministere i Japan som har forlatt sin posisjon før tiden.

Land: Japan
27. august 2011: Indias parlament hører på Hazare

Aktivisten Anna Hazare har blitt hørt i sine krav om å få opprettet et uavhengig anti-korrupsjons organ, og har dermed avsluttet sin sultestreik.

Land: India
27. august 2011: Pakistans interne utfordringer

Interne uroligheter og krigshandlinger mot andre etniske grupper truer Pakistans demokratiske fremtid.

Land: Pakistan
28. august 2011: Ai Weiwei om Beijing

Ai Weiwei er tilbake i mediene denne uken med en kritisk artikkel i Newsweek , hvor han beretter om Beijing slik han ser byen.

Land: Kina
29. august 2011: Naboene om Noda

Tidligere finansminister Yoshihiko Noda har blitt valgt til Japans nye statsminister. Valget har vekket reaksjoner i blant annet Sør-Korea og Kina, som ikke vil la gamle feider ligge.

29. august 2011: Singapores nye president Tony Tan

Singapore har valgt ny president, og den knepne seieren gikk til tidligere vise-statsminister Tony Tan.

Land: Singapore
29. august 2011: Nepals fredsprosess

Nepals nyvalgte statsminister Baburam Bhattarai lovet i sin første uke i posisjonen å fullføre landets fredsprosess. En av de største utfordringene i prosessen har handlet om Maoistenes våpen, som denne uken ble overlevert fredsprosess-komitéen.

Land: Nepal
31. august 2011: Kinas inntog på Island

Kan det ligge mer enn én manns ambisjoner bak oppkjøpene på Island av den kinesiske forretningsmannen Huang Nubo?

Land: Kina

[ Tilbake til toppen ]

Juni (17 nyheter)

1. juni 2011, kl. 17.29: Taiwan truer filippinske arbeidere

Taiwans utenriksminister truer med å straffe filippinske arbeidere etter at Filippinenes rettsapparat bestemte at 14 taiwanere skal deporteres til folkerepublikken.

Land: Taiwan
2. juni 2011, kl. 12.15: Internetthacking i Asia

Kinesiske myndigheter nekter for å ha vært involvert i en hackingkampanje som er rettet mot offentlige ansatte, forsvarsansatte og journalister i USA. De mener derimot at Kina også er et offer for disse hackingproblemene.

Sør-Koreas militære byråkrater advarer mot å åpne mistenksome e-poster fordi de hevder at nord-koreanske hackere kan ha samlet hemmelig informasjon ved hjelp av virusprogram.

2. juni 2011, kl. 12.18: Naoto Kan beholdt makten til tross for uro

Den japanske statsministeren, Naoto Kan klarte å beholde makten selv om hans egne partimedlemmer deltok i uroen som kunne tvinge ham til å gå av.

Land: Japan
8. juni 2011, kl. 15.12: Statlige banker i Thailand skal undersøkes

Verdensbanken skal undersøke statlige banker i Thailand siden politiske partier skal ha manipulert økonomien for å få mer støtte fra folket under valget.

Land: Thailand
8. juni 2011, kl. 16.12: Sri-Lanka ønsker ikke innblanding fra India

Sri-Lankiske myndigheter godtok ”the joint statement” med indiske myndigheter den 17. mai. De ønsker allikevel ikke at India og særlig delstaten Tamil Nadu blander seg inn landets saker.

Land: Sri Lanka og India
8. juni 2011, kl. 16.13: Dødsstraff for å imøtekomme mongolsk sinne

En kinesisk kullgruvearbeider som kjørte over flere mongolske gjetere med lastebil da de prøvde å blokkere kjøretøyer har fått dødsstraff i Kina. Den strenge straffen skyldes at disse drapene førte til den verste uroen i det indre-mongolske området på mange år.

Land: Kina
9. juni 2011, kl. 12.14: Mulig politisk gransking i Thailand

Thailands opposisjonsparti ”Pheu Thai” ba om gransking av ”skittkastingkampanjer” rettet mot Yingluck Shinawatra, lillesøsteren til forrige statsminister Thaksin, som er i eksil.

Land: Thailand
9. juni 2011, kl. 13.12: Stans i eksporten av levende okser fra Australia

Australske myndigheter har stanset eksporten av levende okser til Indonesia for å tilfredsstille høylydte krav om bedre behandling av okser før slakting. Indonesiske myndigheter er derimot ikke skuffet over denne avgjørelsen siden de satser på selvforsyning av kjøttprodukter.

Land: Indonesia
14. juni 2011, kl. 14.12: Fritt for landminer i Nepal

FN har erklært at Nepal har blitt fritt for landminer etter borgekrigen mellom militære grupper og Maoist opprørerne, som oppstod for fem år siden.

Land: Nepal
16. juni 2011, kl. 15.22: Indonesias muslimske leder er arrestert

Indonesias muslimske leder Abu Bakar Ba’asyir har fått 15 års fengsel, anklaget for å støtte de islamittiske militærkreftene.

Land: Indonesia
17. juni 2011, kl. 15.12: Strid rundt Spratly-øyene

Spenning rundt Spratly-øyene har økt mellom Kina, og landene Filippinene, Vietnam. Kina har blitt anklaget for å ”forstyrre” disse øyene med ulike undersøkelser og for å igangsette militære øvelser siden særlig Filippinene har slått fast at Spratly-øyene er deres landområder. Kina mener derimot at disse øyene er en del av Kinas suverene område, og understreker at Kina ikke vil bruke militær makt for å løse situasjonen.

18. juni 2011, kl. 12.13: Skyting mot sitt eget fly

Sør-koreanske soldater på Gyodong-øya, som ligger på vestkysten av Sør-Korea, skjøt på landets eget Asiana fly siden de trodde at nordkoreanske fly kom over grensen. Verken passasjerer eller flyet kom til skade ettersom flyet var langt utenfor skytefeltet.

22. juni 2011, kl. 12.13: E-colialarm i Thailand

I etterkant av at en engelsk turist døde av E-coli i Udong Thani, Thailand, har helseorganisasjonen i landet lansert et møte for å evaluere situasjonen og vil forsøke å forebygge spredning av E-coli.

Land: Thailand
22. juni 2011, kl. 16.12: Kina har økende forbruk av metamfatamin fra Nord-Korea

Yanji i Jilin-provinsen, ligger ved grensen mot Nord-Korea og har blitt utsatt for en økende smugling av narkotika. Årsaken er hovedsakelig billigere metamfetamin som strømmer ut fra Nord-Korea. Kinesiske myndigheter klager ikke offentlig til Nord-Korea, men har informert om problemet til den nord-koreanske ambassaden.

Land: Kina og Nord-Korea
23. juni 2011, kl. 8.12: Ai Weiwei har blitt fri

Ai Weiwei er blitt løslatt av politiet mot kausjon. Kinas utenriksdepartement hevder at Ai Weiwei ikke kan forlate Beijing uten tillatelse. Ai vil ikke snakke om saken til media så langt.

Land: Kina
23. juni 2011, kl. 16.23: Zardari vil legge mer innsats på å utrydde muslimsk ekstremisme

Pakistans president Asif Ali Zardari satser på å utrydde ”muslimsk ekstremisme” i landet, og understreker at Pakistan har hatt problemer med dette. Han ønsker å forbedre relasjonene med USA.

Land: Pakistan
23. juni 2011, kl. 17.12: Slutt på å sende hushjelper til Saudi Arabia

Indonesia skal slutte å sende hushjelper til Saudi Arabia fra 1. august etter at en indonesisk hushjelp som ble siktet for drap på sin arbeidsgiver er blitt halshugget.

Land: Indonesia

[ Tilbake til toppen ]

Mai (22 nyheter)

1. mai 2011, kl. 13.12: Kinas ambassadør ber om beklagelse fra norske myndigheter

Kinas ambassadør i Norge mener at den skaden som skjedde da Liu Xiaobo fikk Nobelprisen bare kan rettes opp ved at den norske regjeringen beklager hendelsen til den kinesiske regjeringen.

Land: Kina
4. mai 2011, kl. 8.23: Internettsensuren skal bli strengere

Kinesiske myndigheter skal trappe opp internettsensuren ved å etablere et nytt statlig informasjonskontor.

Land: Kina
5. mai 2011, kl. 12.11: Angrep i Asia

Pakistan: Pakistanske myndigheter advarer mot et nytt forsøk på krenkelse av landets grenser i etterkant av USAs militærangrep hvor Osama Bin Laden ble drept. Spenningen mellom Pakistan og USA har økt siden en utlevering av den yngste kona til Bin Laden ble avvist av pakistanske myndigheter.

Sør-Korea: Aktors’ ansatte i Seoul mener at nordkoreanske hackere stod bak angrepet som førte til tre dagers driftstans ved banken til Nonghyup (nasjonale landbruksforening) i april.

Kirgisistan: Rapporten om de etniske opptøyene som oppstod i fjor sommer i Sør-Kirgisistan har blitt publisert av den uavhengige kirgisiske etterforskningskomiteen 3. mai. Ifølge rapporten, ble en uforholdsmessig stor del usbekere rammet av vold. I tillegg avslører rapporten at militæret i Kirgisistan medvirket til mer vold under angrepene mot usbekere.

9. mai 2011, kl. 12.13: Valgkampanjen i Singapore

Den sittende regjeringen i Singapore føler seg presset å stanse immigrasjon og å øke sosialbudsjettet
siden opposisjonspartiet har blitt populært med sitt slagord ”færre immigranter og høyere lønn” under
valgkampanjen.

Land: Singapore
9. mai 2011, kl. 16.21: Det blir nytt valg i Thailand

Den 3.juni blir det nytt valg i Thailand etter at Thailands konge Bhumibol Adulyadej godkjente parlamentets oppløsning på mandag. Det blir en test for statsministers regjering.

Land: Thailand
10. mai 2011, kl. 8.23: Lee ber Kim om nedtrapping av atomvåpen

Sør-Koreas president Lee Myung-bak sier at han gjerne vil invitere Kim Jong-il til verdens største toppmøte om kjernekraft dersom Nord-Korea samtykker til nedtrapping av atomvåpen.

10. mai 2011, kl. 12.14: Japan satser mer på fornybar energi

Japans statsminister Naoto Kan satser mer på fornybar energi. Planen er å erstatte atomkraft med opptil 20% innen 2030. Atomkraft har dekket 50% av landets energiforsyning.

Land: Japan
10. mai 2011, kl. 15.23: Strid for å å få til en fredsavtale med gode løsninger mellom Kambodsja og Thailand

Kambodsjanske og thailandske myndigheter har hatt i harde diskusjoner om å finne løsninger på uenighetene rundt grenseområdet mellom Kambodsja og Thailand. Men utenriksministrene fra Kambodsja, Indonesia og Thailand klarte allikevel å samtykke til fredsavtale i Jakarta.

12. mai 2011, kl. 15.17: Økende matpriser i Kina har gitt ulike påvirkinger i byer og landsbyer

Økende matpriser i Kina har forbedret innteksnivået, og har hatt en positiv påvirking på fattigdomsredusering i landsbyene. Men mange pensjonister, sivilarbeidere og migrasjonsgrupper i byene har derimot fått vanskeligheter med å kjøpe mat på grunn av dagens prisøkning.

Land: Kina
13. mai 2011, kl. 17.12: Den nye statsministeren for Tibet blir ikke godkjent

Kinesiske myndigheter vil ikke snakke med den nye statsministeren for Tibet, som er landsforvist. De betraktet valget som en illegal hendelse og et svik mot moderladet.

Land: Kina
13. mai 2011, kl. 17.23: Bin Ladens død har ført til reaksjoner i Pakistan og India
Land: Pakistan og India
17. mai 2011, kl. 12.21: Antony overtar muligens posisjonen til Singh i etterkant av det tapte valget

Indias sittende regjering tapte suppleringsvalget med stor margin. Det tyder på at den nåværende forsvarsministeren og ”Gandhifamilielojalisten.” A. K. Antony kommer til å overta posisjonen til statsminister Singh.

Land: India
18. mai 2011, kl. 9.23: Kina stanset utsending av en FN-rapport om Nord-Korea

Kinesiske myndigheter har blokkert utsending av en FN-rapport som dreier seg om Nord-Koreas bidrag til den ballistiske raketteknologien i Iran. En lekket FN-rapport hevdet at Nord-Korea har unngått å samarbeide med FN om importerings- eksponerings lister.

Land: Kina og Nord-Korea
19. mai 2011, kl. 8.12: Indonesiske fengsler er til hjelp for terrornettverk og terrorplanlegging

En ny rapport, Jihadists in Jail avslørte at indonesiske fengsler er et arnested for terrornettverk og terrorplanlegging.

Land: Indonesia
19. mai 2011, kl. 12.24: Kina takker for Pakistans innsats for bekjempelse av terrorisme

Kinas statsminister Wen Jiabao gir full støtte til Pakistan og takker for Pakistans innsats for bekjempelse mot terrorisme. Pakistanske myndigheter har derimot blitt kritisert av amerikanerne for deres manglende forhindring av terrorisme. USA ba derfor lovgivere om å kutte ned på bidstandspengestøtten til Pakistan.

Land: Kina og Pakistan
19. mai 2011, kl. 14.12: Tsunamien forverrer Japans økonomi

Det har vært økonomisk nedgang i Japan i kjølvannet av Tsunamien. Økonomieksperter bekymrer seg over nedgang i privatforbruket. Folk har kjøpt mindre varer og eksportlinjen er rammet.

Land: Japan
25. mai 2011, kl. 13.12: Den verste tørken ved Yangtze-elven
Land: Kina
26. mai 2011, kl. 12.12: Kim Jong-il i Kina

Nord-Koreas leder Kim Jong-il besøkte Beijing for å snakke med Kinas president Hu Jintao på onsdag. Kim traff også den tidligere presidenten Jiang Zemin i Jiangs hjemby Yangzhou. Ifølge sør-koreanske media ba Kim trolig om bistandshjelp til landet sitt og politisk støtte til sønnen sin som snart blir etterfølgeren hans. Sør-koreanske eksperter mener at Kina stiller seg kritisk til tre-generasjonsetterfølging.

Land: Kina og Nord-Korea
26. mai 2011, kl. 12.12: Kraftig tyfon i Filippinene
26. mai 2011, kl. 14.21: Offentlige bygninger ble bombet i Asia
Land: Pakistan og Kina
29. mai 2011, kl. 21.54: Video-klipp fra byen Zunyi i Sørvest-Kina

Det kan gå hardt for seg når folk i Kina protesterer mot rasering av deres hus, som denne videoen fra byen Zunyi i Sørvest-Kina viser.

Land: Kina
31. mai 2011, kl. 16.23: Det er ikke å lett å være isbryter

Gro H. Brundtland skulle inviteres ved et jubileum hvor Handelshøyskolen BI skal markere sitt samarbeid med Fudan University i Shanghai kommende lørdag. Norske myndigheter ønsket at hun kunne jobbe som isbryter for å forbedre forholdet mellom Kina og Norge nå. Men Brundtland ble avvist fra kinesiske myndigheter.

Land: Kina

[ Tilbake til toppen ]

April (4 nyheter)

26. april 2011, kl. 13.25: Sri Lankas myndigheter kan stå bak drap på mange sivile

FN hevder at mange sivile ble drept av militærets granatangrep under borgerkrigen i Sri-Lanka. Tamil- tigerne brukte sivile som levende skjold. FN anbefaler Sri Lankas myndigheter å undersøke hvem som har ansvar for krigsforbrytelsene.

Land: Sri Lanka
27. april 2011, kl. 16.23: Den indiske guruen Sai Baba er død
Land: India
27. april 2011, kl. 19.25: Valg i Sør-Øst Asia

Tibet/Kina: Lobsang Sanggay har blitt valgt som Tibets eksil-leder. Han tar trolig over den politiske rollen som Dalai Lama har spilt så langt.

Sør-Korea: Det sør-koreanske opposisjonspartiet (Democratic Party) har seiret over det konservative sittende partiet under suppleringsvalget hvor det var høy deltagelse på torsdag. Dette valget blir ansett som en underveisevaluering av administrasjonen. Lederne i det sittende partiet ville si opp jobbene sine på grunn av dette.

Taiwan: Tsai Ing-wen ble Taiwans første kvinnelige kandidat for presidentvalget i opposisjonspartiet. Tsai stiller seg kritisk til Taiwans president Ma Ying-jeous fastlandvennlige Kinapolitikk, blant annet gjelder det den viktige frihandelsavtalen mellom Beijing og Taipei i 2009.Tsai understreker Taiwans suverenitet.

28. april 2011, kl. 16.12: Avtale om våpenhvile mellom Thailand og Kambodsja

Thailandske og kambodsjanske myndigheter samtykket til våpenhvile i etterkant av flere militære angrep i løpet av april i grenseområdene mellom Thailand og Kambodsja. Denne grensen har aldri vært offisielt avgrenset. Kambodsjanske myndigheter vil finne løsninger ved å involvere observatører fra Indonesia, men både thailandske myndigheter og militære grupper påstår at denne saken kun skal løses mellom Thailand og Kambodsja.

[ Tilbake til toppen ]

 

Månedsoversikt

Utforsk nyheter

Søkeord
Land
År